Aktuálně

Senátoři odhlasovali přednostní splácení dluhů před úroky. Teritorialitě se však vyhnuli
11. června 2021 Charita Česká republika

Senát vrátil 10. června poslancům novelu exekučního řádu. Ta by měla zlidštit pravidla exekucí. Senátoři navrhli možnost, aby dlužníci mohli splácet nejdříve původní dluh a teprve poté penále a úroky. „Je to drobná změna, ale s velkým dopadem, díky které nebude dlužník nejprve splácet stále rostoucí úrok, ale původní dluh. Po jeho splacení přestane úrok růst. Pro dlužníky s nízkými příjmy a dluhy s vysokými sankcemi tak bude poprvé možné je splatit,“ uvedl šéf Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl. O zrušení obchodu s dluhy dlouhodobě usiluje také Charita Česká republika.

Kola pro Afriku 2021
11. června 2021 Farní charita Kamenice nad Lipou

Kola pro Afriku 2021

Obnovujeme opět sbírku Kola pro Afriku. Kola dětská, dámská, pánská a náhradní díly můžete odevzdávat na Farní charitě v Kamenici nad Lipou v pracovní dny od 7 - 16 hodin až do konce října letošního roku. www.kolaproafriku.cz

Poslanci schválili veřejné pojištění pro novorozence cizinců, nikoli už ale pro jejich děti
4. června 2021 Charita Česká republika

Děti cizinců legálně pobývajících v Česku stále nemají nárok na veřejné zdravotní pojištění, a tím ani na dostatečnou zdravotní péči. Šance zacelit jedno z nejbolavějších míst integrace cizinců v Česku byla promarněna.

Představujeme výzkum o potřebnosti služeb, které vrátí děti do rodin
1. června 2021 Charita Česká republika

Představujeme výzkum o potřebnosti služeb, které vrátí děti do rodin

Děti mají svůj svátek. Rodiče jim popřejí, koupí malý dárek, potěší se spolu. Každé dítě ale nemá takové štěstí, že v rodině vše bezproblémově funguje. Co když rodiče svoji roli nezvládají anebo se schyluje k problémům, na jejichž konci bude dítě rodičům odebráno? Ani tady není situace beznadějná, zvláště když se cesta začne hledat včas. Například pomocí sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi (SAS), které pracují ve všech krajích České republiky.

Tříkrálová sbírka vynesla téměř 81,5 milionu korun. Peníze už pomáhají
27. května 2021 Charita Česká republika

Tříkrálová sbírka vynesla téměř 81,5 milionu korun. Peníze už pomáhají

Letošní Tříkrálová sbírka už je spočtena do poslední koruny. V pořadí 21. ročník vynesl 81,476 milionu korun. Tak dobrý výsledek letos nikdo nečekal. Tradiční koleda se totiž tento rok musela kvůli epidemiologické situaci obejít bez toho hlavního: bez koledníků v ulicích. Do sbírky tak bylo možné přispět pouze online nebo prostřednictvím „statických pokladniček“. A vybrané peníze dávno neleží jen tak na účtu, ale už pomáhají po celé republice těm nejpotřebnějším, kteří se ocitli v nouzi. Třeba i kvůli epidemii covid-19.

Naděje se vrátí. Nová píseň Davida Deyla pomůže rodinám zasaženým pandemií
13. května 2021 Charita Česká republika

Naděje se vrátí. Nová píseň Davida Deyla pomůže rodinám zasaženým pandemií

Už více než rok žijeme s pandemií nemoci covid-19, která významně ovlivnila životy milionů lidí v České republice i po celém světě a způsobila řadu citelných omezení v našich pracovních i společenských aktivitách. Na pomoc těm, kteří přišli o někoho blízkého nebo se dostali kvůli pandemii do vážné situace, vyhlásila Charita sbírku Naděje se vrátí. Středobodem této dobročinné akce je stejnojmenná píseň a videoklip zpěváka Davida Deyla.

Hrdinky dnešních dnů. Slavíme Mezinárodní den sester a ošetřovatelství
12. května 2021 Charita Česká republika

Hrdinky dnešních dnů. Slavíme Mezinárodní den sester a ošetřovatelství

Dnes myslíme na naše sestry pracující v charitních zdravotnických zařízeních po celé republice. Jsou to bez nadsázky sestry par excellence. Jsou to tiché, nenápadné hrdinky dnešních dnů.