Charita představuje výsledky analýzy dopadů vládních opatření a vyhlašuje Sbírku pro Česko: Na vlně

Výpadek či snížení příjmů, ztráta zaměstnání, uplynutí lhůt kvůli omezení činnosti úřadů a riziko ztráty dávek, ale i nedostatek potravin. To je výsledek analýzy dopadů prvních 14 dní mimořádných opatření vlády, kterou prostřednictvím svých odborných poraden provedla Charita Česká republika. A na pomoc nejvíce zasaženým lidem vyhlašuje sbírku.

Charita vyhlašuje Sbírku pro Česko: Na vlně pomoci proti bezmoci!

Matka samoživitelka musela po uzavření škol zůstat se dvěma malými dětmi doma. Místo mzdy dostane 60 procent svého běžného příjmu v podobě ošetřovného. Díky dotovaným obědům měly dřív děti možnost naobědvat se ve školní jídelně, teď jí pro ně chybějí peníze na jídlo. Mohla by požádat o zvýšení výživného, ale soudy omezily svou činnost. Navíc se bojí, že přijde o práci.

Pomoc cizincům v České republice

Současná složitá situace vlivem pandemie koronaviru přivádí do problémů i cizince žijící v České republice. Někteří ztratili práci, následně mohou přijít také o bydlení, a ocitnou se proto ze dne na den na ulici. Nemohou odcestovat zpět domů, protože hranice jsou uzavřené.

Charitní infolinky v českobudějovické diecézi

Českobudějovická diecéze – Vzhledem k opatřením vztahujícím se k pandemii covid-19 sestavila Diecézní charita České Budějovice ve spolupráci se všemi Charitami v diecézi seznam charitních infolinek dle jednotlivých regionů. Na uvedená telefonní čísla se může obrátit kdokoliv, kdo potřebujete radu, zajistit potřebnou službu, duchovní podporu nebo zažehnat akutní krizi.

Charita nabízí lidem také pomoc pro duši

Řada lidí teď tráví většinu času doma, případně se přesouvá pouze mezi prací a domovem. Někteří se tak ocitli v sociální izolaci, což se může odrazit na psychice a následně i na jejich fyzickém zdraví. Jiní zase nově tráví většinu dne v nevelkém prostoru s vícečetnou rodinou, a tak mohou čelit nezvyklým situacím a problémům od ponorkové nemoci až po domácí násilí. Charita proto zveřejňuje přehledný seznam krizových linek a dalších míst, kde je možné hledat psychickou nebo i duchovní podporu.

Můžete nějak pomoci Charitě? Ozvěte se nám

Chcete pomoci Charitě a lidem, o které se stará? Jste zdravotní sestra v důchodu či aktuálně působící mimo obor, student nebo studentka medicíny, případně chcete zkrátka pomoci jako dobrovolník? Jste psycholog, který by mohl telefonicky pomoci lidem v napjaté situaci? Umíte sehnat dezinfekci nebo podpořit její nákup finančně? Umíte ušít roušku?

Kde vám v Charitě poradíme

Omezené vycházení, nutnost postarat se o své blízké, snížený příjem z důvodů péče o děti. To je jen malý výčet nových situací, v nichž se řada lidí ocitá kvůli epidemiologickým opatřením. Mnozí možná nevědí, že by jim s problémy mohla pomoci Charita.

Charita vyzývá: Pojďme všichni nosit roušky!

Všichni se teď přesouváme jen mezi prací, domovem a obchody s jídlem. Další krok, který bychom měli společně udělat, je začít nosit roušku. Třeba tu ušitou doma. Nebo klidně šátek či šálu. Důležité je mít na veřejnosti zakrytý nos a ústa.

Charita dělá vše pro to, aby zůstala nablízku potřebným

Situace ve světě i u nás se v souvislosti s rizikem šíření koronaviru, který způsobuje onemocnění COVID-19, každý den mění.

Postní almužnou konáme efektivní modlitbu

Diecéze českobudějovická, České Budějovice – Popeleční středou začíná postní období, ke kterému patří nejen půst, ale také dobré skutky a almužna. Diecézní charita České Budějovice společně s Pastoračním střediskem Biskupství českobudějovického nabízí možnost zapojit se do Postní almužny. Do papírových kasiček „postniček“, které si lidé mohou v kostelích vyzvednout o 1. neděli postní (letos 1. března), je dána příležitost vložit peníze v hodnotě odřeknutého požitku ve prospěch potřebných.

Tříkrálová sbírka 2020

Zakoupení nového automobilu pro pečovatelskou službu bylo spolufinancováno z Fondu Vysočina.