Důležité je řídit se zdravým rozumem, říká Zdeňka Švancarová z charitní Linky důvěry

V těchto dnech roste počet lidí, kteří pociťují úzkost nebo obavy vyvolané jak strachem z nákazy koronavirem, tak existenčními problémy. Mnoho rodin musí řešit nezvyklé situace kvůli on-line školní výuce nebo starším příbuzným v pobytových zařízeních a podobně. Na to, s čím se volající nejčastěji potýkají, jsme se ptali paní Zdeňky Švancarové z celostátní Linky důvěry provozované Oblastní Charitou Blansko.

Charita v druhé vlně koronakrize: největším úkolem je udržet domácí péči

Na podzim přišla podle očekávání nová vlna šíření koronaviru – a tak i nová starost o lidi, o něž Charita pečuje. Některá zařízení, například stacionáře pro seniory a lidi s postižením a volnočasové kluby pro mládež, musela být kvůli nařízením vlády uzavřena. V pobytových zařízeních, jako jsou domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem, byly zakázány návštěvy. Stejně tomu bylo i na jaře.

V sobotu jsme si připomněli Mezinárodní den za odstranění chudoby

Od roku 1992 si vždy 17. října připomínáme Mezinárodní den za odstranění chudoby, který vyhlásilo Valné shromáždění OSN. Konkrétně bychom si měli uvědomit, že s chudobou se potýkají nejen rozvojové země, ale i lidé, kteří žijí mezi námi. Při této příležitosti chceme upozornit na příčiny, které chudobu způsobují, a vyzvat vládu, aby prosazovala opatření vedoucí k odstranění nebo snížení nerovností jak u nás, tak na mezinárodní úrovni.

Nekašlejme na druhé! Výzva nevládních organizací občanům ČR ke koronaviru

Charita Česká republika se připojuje k výzvě nevládních organizací adresované v souvislosti s druhou vlnou koronavirové epidemie všem lidem v této zemi. Jen pokud budeme vnímaví ke všem, kteří si v našem okolí nevědí rady nebo potřebují něčí pomoc, zamyslíme se nad tím, čím můžeme ostatním prospět, a hlavně jen pokud budeme sami dodržovat základní preventivní opatření, můžeme nynější krizovou situaci zvládnout.

Den Charity 27. 9. 2020

V neděli 27. 9. jsme společně s farností při mši svaté poděkovali za činnost Charity a P. Jaroslav požehnal nový automobil pro pečovatelskou službu.

Charita Česká republika: Středeční rozhodnutí poslanců jen prohloubí současnou krizi

Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny PČR zamítl při pojednávání novely exekučního řádu ve středu 23. září 2020 všechny varianty teritoriality exekutorů i princip „jeden dlužník - jeden exekutor“.

Na vlně pomoci proti bezmoci: Lucie a její děti už zase mají svůj domov

Díky darům shromážděným na kontě Sbírky pro Česko: Na vlně pomoci proti bezmoci už dostali někteří lidé, kteří kvůli pandemii onemocnění covid-19 přišli o peníze nutné k zajištění základních životních potřeb, přímou finanční pomoc. Na Charitu Česká republika se obrátila i paní Lucie, jejíž rodině vypady kombinací manželovy práce na dohodu a karantény veškeré příjmy.

Den Charity 2020 v českobudějovické diecézi

27. září si v Charitách připomínáme svátek sv. Vincence z Pauly, patrona moderní charitní práce, jako Den Charity. Jednotlivé Charity při této příležitosti představují svoji práci pro různé typy lidí v nouzi – při veřejných prezentacích, dnech otevřených dveří, formou koncertů, výstav a aktivit pro děti, ale také bohoslužeb. Srdečně zveme na akce ke Dni Charity v českobudějovické diecézi!

SBÍRKA  ŠATSTVA

Ve čtvrtek 10. 9. byla Diakonií Broumov odvezena sbírka šatstva.

Sbírka probíhá celoročně.

Požehnaný ležák Budvaru už potřetí podpoří činnosti dobrovolníků

Českobudějovický biskup Mons. Vlastimil Kročil požehnal v pátek 11. září dopoledne ve varně národního pivovaru Budějovický Budvar zvláštní várce světlého ležáku. Požehnaný ležák se bude již tradičně prodávat v průběhu českobudějovických adventních trhů. Výtěžek z prodeje věnuje pivovar Diecézní charitě České Budějovice na podporu dobrovolnictví.

Tříkrálová sbírka 2020

Zakoupení nového automobilu pro pečovatelskou službu bylo spolufinancováno z Fondu Vysočina.